Een kleine geschiedenis

Koor Anahita is de opvolger van Koor Dennegalm.
Anahita wordt geleid door dirigent Mattijs Roelen.

Het voormalige koor Dennegalm werd in 1964 opgericht door Roger Nupie, de eerste dirigent. In 1969 nam Luc Chaltin het stokje over en hij gaf het enkele jaren later door aan Urbain van Asch, die het koor zou leiden tot 1975. Het programma bestond in de vroegste jaren voornamelijk uit volksliederen, 16e-eeuwse polyfonie, chansons en madrigalen. Met de komst van Wilfried Mondt in 1976 verbreedde het repertoire naar grotere werken, vaak uitgevoerd met solisten en orkest. Zo voerde het koor in binnen- en buitenland enkele kleppers van formaat uit, waaronder het magnifieke Carmina Burana van Carl Orff. De laatste jaren met dirigent Wilfried werden gekenmerkt door een goede band en muzikale samenwerking met het Tijl Uilenspiegelkoor uit Overijse. In september 2011 nam Koen Vits de leiding van het koor over. In april bracht het koor met hem een eerste concert: Morgen&avond, met muziek van eigen bodem uit de 20e en 21e eeuw. In december 2012 kon het publiek genieten van een programma met Engelse carols onder de titel Sir Christemas. 2013 was het jaar dat Dennegalm bewees dat het van alle markten thuis is, met een swingend kerstprogramma met begeleiding van een jazzcombo. In 2014-2015 vierde het koor zijn 50-jarig jubileum. Op 8 november 2014 bracht het koor een schitterend jubileumconcert met muziek van John Rutter, het Te Deum van Charpentier en de creatie van vijf composities op basis van Vlaamse volksliederen. Op 26 april 2015 werd het jubileum afgesloten met een aperitiefconcert in GC Den Bussel te Keerbergen. Aansluitend werd een tentoonstelling over 50 jaar koorleven ingehuldigd en werd een geschiedenisboekje gepresenteerd.

In september 2017 nam het koor de beslissing om van naam te veranderen. De nieuwe naam van het koor is voortaan Koor Anahita. De naam Anahita staat voor schoonheid en zuiverheid. Voor het koor staat de naam vooral voor het streven van een koor naar een mooie koorklank. Het koor wil met deze naamsverandering aan een nieuwe toekomst bouwen, de acties voor verjonging en vernieuwing kracht bijzetten en zo een ruim publiek blijvend laten genieten van verrassende en mooie koormuziek.
Het koor wordt geleid door Annick Truyts.

Onder de leiding van de nieuwe dirigent bracht het koor op 16 december 2018 een verrassend kerstconcert met klassieke en met hedendaagse kerstliederen uit Scandinavië, Ierland, Oost-Europa, Schotland en Engeland.

 

En nu meer uitgebreid …

Na een aanloopperiode met volksliederen, 16e-eeuwse polyfonie, chansons en madrigalen, achtereenvolgens onder leiding van Roger Nupie, Luc Chaltin en Urbain Van Asch , verbreedde het koor met de komst van Wilfried Mondt in 1976 zijn repertorium met grote werken uitgevoerd met solisten en orkest.

In verschillende Belgische en buitenlandse steden (Wenen, Feldkirchen, Dubrovnik, Heino) werden klassiekers zoals Carmina Burana van C. Orff, Porgy and Bess van G. Gershwin met grote bijval uitgevoerd.

In 1980 en 1981 trad het koor samen op met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Georges Octors in een Beethoven-concert (met pianist André De Groote) en de 9e Symfonie van Beethoven.

In 1983 en 1984 werd het Kerstconcert, een jaarlijkse traditie met een brede waaier van kerstliederen uit de hele wereld, rechtstreeks uitgezonden door BRT 1. Voor de Basilica-concerten deed in 1984 Fernand Terby met het Symfonisch orkest van de BRT een beroep op Dennegalm om, samen met het koor van de BRT, A. Meulemans' Sacrum Mysterium uit te voeren.

In 1986 bracht het koor in het kader van het Festival van Vlaanderen, samen met het orkest Sinfonia, The Messiah van G.F. Händel. In 1988 werd een concert met vooral romantische koormuziek voor koor en piano in een viertal Vlaamse gemeenten ten gehore gebracht.

In 1989 vierde het koor zijn 25-jarig bestaan op feestelijke wijze met een Opera- en Belcanto-concert te Keerbergen en te Overijse, samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Georges Octors. In 1990 verleende het koor zijn medewerking aan de uitvoering in Antwerpen van de 9e Symfonie van Beethoven met het Budapest State Symphony Orchestra o.l.v. Andreas Ligeti.

In 1991 behaalde Dennegalm in de International Choir Competition van Budapest een bronzen diploma. De 80 deelnemende koren kwamen uit 25 landen. In 1993 vertegenwoordigde Dennegalm de provincie Brabant voor de opname van de CD "Vijf maal Vlaanderen". In 1994 verleenden Dennegalm en het bevriend koor Tijl Uilenspiegel uit Overijse hun medewerking aan de uitvoering van werken van Grieg, Mozart en Händel met het Vlaams Kamerorkest o.l.v. Walter Proost , tijdens het openingsconcert van de Druivenfeesten in Hoeilaart.

In 1995, 1996 en 1997, heeft Dennegalm, samen met het Tijl Uilenspiegelkoor en het Omnia Cantica-koor uit Zaventem, zijn vocale medewerking verleend aan het spetterend Best of Proms concert in Vorst-Nationaal met het Royal Philharmonic Concert Orchestra uit Engeland o.l.v. Anthony Inglis.

Het dertig jarig bestaan van Dennegalm werd in 1995 waardig gevierd met een Kerstconcert op hoog niveau met de medewerking van het Ensemble August De Boeck onder leiding van Florent Van De Vondel en de solisten Stéphane De May, Martine Renson en Gerda Verbeeck. In 1997 heeft Dennegalm, samen met het Ensemble August De Boeck , een Kerstconcert gebracht in Keerbergen, Mechelen en Heist-op-den-Berg. In 1998 was dit weer zo in Keerbergen en Heist-op-den-Berg.

In november 1999 heeft een gelegenheidskoor bestaande uit leden van de koren Dennegalm en Tijl Uilenspiegel een bronzen medaille gehaald op een Kersttreffen in Praag. In de lente van 2001 heeft het koor samen met het Tijl Uilenspiegelkoor een prachtig Valentijnsconcert gebracht in Keerbergen en Overijse in samenwerking met de pianist Michel Stas.

De lente van 2002 was een toppunt in onze koorgeschiedenis: de Carmina Burana van Carl Orff werd tweemaal in Mechelen en éénmaal in Overijse uitgevoerd, goed voor een totaal aantal van 2400 luisteraars! Voor dit spectaculair optreden hebben we samengewerkt met Tijl Uilenspiegel, de pianisten Michel Stas en Paul Hermsen en tal van andere Vlaamse musici.

Nog in 2002 brachten we een Kerstconcert, in samenwerking met het kamerorkest Ensemble August De Boeck uit Mechelen onder leiding van Florent Van De Vondel. In december 2003 was onze partner voor het Kerstconcert de pianist Stéphane De May.

Voor het Jubileum ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Dennegalm werd in januari 2005 een beroep gedaan op het Ensemble August De Boeck , en op de sopraan Annick Desair. Het werd een vrolijk operette en opera concert met werk van Stolz, Lehar, Verdi, Kalman en Gounod.

In december 2005 koos Dennegalm voor een Lieder- en pianoconcert in samenwerking met de pianist Stéphane De May en de sopraan Annick Desair. Deze laatste werkte ook mee aan het gemengd klassiek en Kerstconcert dat in december 2006 plaats vond.

In oktober 2006 heeft het koor deelgenomen aan een koortreffen in Berlijn. Bij deze gelegenheid heeft het onder andere de variaties van Schöggl op Die Laünige Forelle van Schubert opgevoerd in de kamerorkestzaal van de Filharmonie van Berlijn. Ook in de St.-Matthias Kirche werd er opgetreden.

De periode 2007 en 2010 werd gekenmerkt door een nauwe samenwerking met het Tijl Uilenspiegelkoor uit Overijse, met telkens een optreden in elk van de thuishavens van de twee koren. In 2007 werd dat een feestelijk Kerstconcert met deelname van het Ensemble A. De Boeck, de pianist Stéphane De May en de sopranen Evi Roelants en Annelies Dille. In januari 2009 volgde dan een spetterend Nieuwjaarsconcert met vrolijke liederen en operette-uittreksels. Het salonorkest Panache en de solisten Evi Roelants, sopraan, en Axel Everaerts, tenor, vervolledigden de bezetting. In mei 2010 nodigden de twee koren de pianisten Stéphane De May en Michel Stas uit om, samen met hen, een spannend Lenteconcert op te voeren. In december van datzelfde jaar tenslotte deden ze een beroep op het Ensemble A. De Boeck en de sopraan Annick Desair om de affiche te vervolledigen van een uitgebreid Kerstconcert.

In april 2012 bracht het koor onder de leiding van zijn nieuwe dirigent Koen Vits en in samenwerking met Stéphane De May een boeiend concert, geheel gewijd aan muziek van Vlaamse componisten van de 20ste en de 21ste eeuw. In december volgde traditiegetrouw een kerstconcert, met vijf eeuwen Engelse carols. 2013 was het jaar dat Dennegalm bewees dat het van alle markten thuis is, met een swingend kerstprogramma met begeleiding van een jazzcombo. In april 2012 bracht het koor onder de leiding van zijn nieuwe dirigent Koen Vits en in samenwerking met Stéphane De May een boeiend concert, geheel gewijd aan muziek van Vlaamse componisten van de 20ste en de 21ste eeuw. In december volgde traditiegetrouw een kerstconcert, met vijf eeuwen Engelse carols. 2013 was het jaar dat Dennegalm bewees dat het van alle markten thuis is, met een swingend kerstprogramma met begeleiding van een jazzcombo. Het koor deed ook voor de eerste keer mee aan het Aarschotse koorfestival 'Aarschot Volkoren'. 2014-2015 was het 50ste werkjaar van Koor Dennegalm.

Onder begeleiding van Orkest La Passione brachten wij in november 2014 een schitterend feestconcert met The sprig of thyme van John Rutter, de creatie van vijf nieuwe werken op basis van Vlaamse volksliederen (composities van Kurt Bikkembergs, Roland Coryn, Raymond Schroyens, Kristiaan Van Ingelgem en Koen Vits) en het Te Deum van Charpentier. Op 26 april 2015 werd het jubileum afgesloten met een aperitiefconcert in GC Den Bussel te Keerbergen. Onder de titel The country calls, I hear zongen wij drie liedcyclussen over de natuur en de liefde: From the Bavarian Highlands van Edward Elgar, Jaargang van Jan Van der Roost en Moravian Choruses van Antonin Dvořák , bewerkt door Leoš Janáček. Het koor werd begeleid door pianist Tom Hermans. Aansluitend werd een tentoonstelling over 50 jaar koorleven ingehuldigd, werd een geschiedenisboekje gepresenteerd en hielden we een groot jubileumfeest voor leden, ex-leden, familie en sympathisanten.

Koor Dennegalm nam na jaren onderbreking op zondag 17 april 2015 terug deel aan een Provinciaal Koortornooi. Onder de leiding van gastdirigent Geert Vermeyen bracht het koor een enthousiast en zeer gesmaakt optreden. Met een score van 81% was Koor Dennegalm beter dan alle andere koren die op die dag konden aantreden. Het koor bracht volgens de jury bovendien een repertoire dat ook in hogere afdelingen zou kunnen gebracht worden. in 2016 en 2017 nam het koor ook deel aan het korenfestival Middelburg Volkoren.

In 2018 bracht het koor samen met Koor Lejra uit Merksem een bijzonder gesmaakt vredesconcert in Keerbergen en Antwerpen onder de titel Wounded World, healing music, met liederen van o.a. Arvo Part, Eliza Gilkyson, Frank Ticheli en Ola Gjeilo.

In september 2017 nam het koor de beslissing om van naam te veranderen. De nieuwe naam van het koor is voortaan Koor Anahita. De naam Anahita staat voor schoonheid en vruchtbaarheid en vooral voor het streven van een koor naar een mooie koorklank. Het koor wil met deze naamsverandering aan een nieuwe toekomst bouwen, de acties voor verjonging en vernieuwing kracht bijzetten en zo een ruim publiek blijvend laten genieten van verrassende en mooie koormuziek.

 

Dirigenten

Roger Nupie – 1964

Luc Chaltin – 1965

Urbain van Asch – 1966-1975

Wilfried Mondt – 1976-2011

Koen Vits – 2011-2015

Annick Truyts – 2014-2015

Marijke Pyck – 2016

Laura Zutterman – 2016-2017

Annick Truyts – 2017-2021

Mattijs Roelen - 2021